Rusland verdacht van collaboratie met Houthi’s in aanval schepen

Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024. © Frans ministerie van Defensie
Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024. © Frans ministerie van Defensie

Rusland zou Jemenitische Houthi-militanten hebben geholpen bij aanvallen op westerse koopvaardijschepen in het Rode Zee-gebied. De grootmacht zou traceerdata van schepen hebben doorgespeeld.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens de krant konden de Houthi’s gebruikmaken van Russische satellietgegevens, die werden doorgespeeld aan de Houthi’s via leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), om doelgericht schepen met ballistische raketten en drones te kunnen aanvallen. De krant kreeg die informatie naar eigen zeggen van een anonieme bron die bekend is met het dossier en “twee Europese defensiemedewerkers”.

Onrust stoken

Rusland zou bewust instabiliteit willen aanwakkeren in het Midden-Oosten om zand in de raderen te strooien voor de Verenigde Staten. Het doorspelen van data hielp de door Iran gesteunde groep om een belangrijke slagader voor de wereldhandel aan te vallen en de regio verder te destabiliseren.

De Houthi-militanten, die grote delen van Jemen controleren, voeren al bijna een jaar lang aanvallen uit tegen Israël en tegen schepen die gelinkt zouden zijn aan het land. Ze doen dat naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnse politieke en militante beweging Hamas, die de Gazastrook controleert en in oorlog is met Israël. De aanvallen hebben het scheepvaartverkeer in de Golf van Aden en de Rode Zee sterk verstoord. Dat bracht de Verenigde Staten ertoe om een internationale maritieme coalitie op poten te zetten en luchtaanvallen uit te voeren op doelen van de Houthi-beweging in Jemen, soms met de hulp van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien richten Houthi’s hun aanvallen ook op Britse en Amerikaanse schepen.

Recent is Israël Houthi-doelen beginnen aanvallen in de Jemenitische haven van Hodeidah. De Houthi’s hebben in totaal al ruim tachtig schepen geterroriseerd.

Zwarte Zee

Intussen woedt er ook oorlog in het Zwarte Zee-gebied. De Zwarte Zee is een cruciale handelsroute voor Oekraïne, onder meer om graan te exporteren, maar sinds het begin van de Russische inval in februari 2024 is de zee een slagveld geworden. Oekraïne en Rusland hadden onder leiding van Turkije een akkoord gesloten om uitvoer van graan toe te laten via een veilige corridor, maar Rusland trok zich daar in juli 2023 uit terug. Sindsdien heeft Oekraïne een eigen corridor opgezet om zijn landbouwproducten uit te voeren, ondanks de bedreigingen van Rusland om boten die in de zone varen, aan te vallen.

Rusland probeert Oekraïne verder te ontwrichten en voert aanvallen uit op de havenstad Odessa. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, liet tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin weten dat hij zijn steun benadrukte aan de “vrijheid van scheepvaart in de Zwarte Zee”, die belangrijk is voor Oekraïne en voor de wereldwijde voedsel- en energiezekerheid. De twee ontmoetten elkaar in de marge van de top van Brics-landen in het Russische Kazan.

Auteur: Julie Desmet